Buurtpodcast De Pijp - Amsterdam

Buurtpodcast De Pijp is ontstaan in de zomer van 2021. Na veel interviews met buurtbewopners kwam er eerst de audiotour Mijn Pijp, Jouw Pijp.

“In Mijn Pijp, Jouw Pijp leren we een buurt kennen en zijn bewoners. Wat geven zij de buurt en wat krijgen ze van de buurt terug? Tegelijkertijd word je de vraag voorgelegd in hoeverre jij zelf een onderdeel bent van de buurt waarin jij woont? “

De audio-fragmenten uit de rondwandeling werden verwerkt tot de eerste 5 podcast-afleveringen, die je hier kan beluisteren. De afleveringen staan ook op soundcloud, Spotify en Apple-podcast. Af en toe komen er nog afleveringen bij, zoals de mooie mantelzorgspecial. Lees hier een artikel over deze aflevering.

De audiotour is op aanvraag nog als groep (min 10, max 20 man) te bewandelen en beluisteren. Meer info: buurtpodcast@gmail.com

# Teaser – Welkom bij de Buurtpodcast!

Buurtpodcast De Pijp is een podcastserie waarin de buurtbewoners de hoofdrol spelen. Via hun verhalen leer je de buurt op een andere manier kennen. Heb je na het luisteren van deze podcast ook een idee, voor wat er in de podcast moet komen? Heb je zelf iets te vertellen, of wil je op een andere manier betrokken zijn? Laat het ons weten via buurtpodcast@gmail.com
 
tekening van de kroon

Aflevering 1 – De Kroon

In deze eerste aflevering van Buurtpodcast de Pijp gaan we op bezoek bij buurtbewoner Frans. Frans woont al zijn hele leven in De Pijp. Ook zijn familie komt uit De Pijp. Wat geeft dat, om zo geworteld te zijn in de buurt? Hij vertelt o.a. het verhaal van hoe De Kroon van het Sarphatimonument de oorlog door is gekomen. Daar heeft schrijfster Annemarie Slotboom een mooie tekst over geschreven. In de verschillende afleveringen van de buurtpodcast staat soms een onderwerp meer centraal, maar deze aflevering is wat wij noemen een audioportret; waarin we de buurt door de ogen van 1 persoon zien. Extra leuk is het om deze aflevering te luisteren in het Sarphatipark.
Bankje tekening

Aflevering 2 – De Buren

Hoe goed ken jij je buren eigenlijk? Wat doe jij er zelf aan om ze beter te leren kennen? In deze aflevering klopt Suzanne Bakker aan bij twee van haar buren in het trappenhuis en vraagt wat ze van elkaar weten. Verderop in de straat staat een uitnodigend buurtbankje, met een heleboel potten met planten en bloemen. Mariska kent de eigenaresse en brengt Suzanne met haar in contact. Je hoort in deze aflevering ook de bloemen in de wijk spreken.

Dank aan Sylvana, Nadia en Betty.

 

 

vlieger beeld

Aflevering 3 – De Vlieger

In deze aflevering hoor je het audioportret van Willem, van het Hendrik de Keijserplein. Suzanne sprak hem in de speeltuin van het HdK-plein. Waarom deze aflevering De Vlieger heet hoor je vanzelf.

Heel veel dank aan Willem. Heb je zelf ook een idee voor de Buurtpodcast? Laat het ons weten via buurtpodcast@gmail.com.

 

 

 

afl 4 afbeelding

Aflevering 4 – Burgemeester Tellegen

Deze aflevering leren we Juliana kennen. Zij vertelt hoe het is om midden in de Burgemeester Tellegenbuurt te wonen.

En wie was die Burgemeester? Onze schrijfster Annemarie heeft weer een tekst geschreven. Wat hij betekent heeft voor Amsterdam, vertelt hij zelf in geuren en kleuren.

Heel veel dank aan Juliana. Heb je zelf ook een idee voor de Buurtpodcast? Laat het ons weten via buurtpodcast@gmail.com.

 

fikkie okura
mantelzorg
273947462_10227963604173919_3808376456056930205_n

Aflevering 5 – Fikkie

Het Okura hotel staat met zijn 23 verdiepingen midden in De Pijp. Wat is de relatie tussen het hotel en de buurtbewoners? Suzanne Bakker spreekt met Nienke van het Okura en buurvrouw Betty, die de bouw van het hotel nog mee heeft gemaakt. En hoe komt het dat dit gedeelte van De Pijp allemaal nieuwbouw is? Wat stond daar dan eerst? Bewoner Frans vertelt er over.

Heel veel dank aan Frans en Betty. Ook dank aan Nienke en Anne van het Okura hotel.

Heb je zelf ook een idee voor de Buurtpodcast? Laat het ons weten via buurtpodcast@gmail.com.

 

Aflevering 6 – de Mantelzorgspecial

In deze special van de Buurtpodcast luister je naar ervaringen en tips van acht mantelzorgers uit Amsterdam-Zuid: vier jongeren en vier volwassenen, allemaal met een verschillend verhaal en vanuit een ander perspectief. De interviews zijn opgenomen in het kader van de Dag van de Mantelzorg, afgelopen 10 november 2021.

We hebben de interviews anoniem gelaten in de montage in verband met privacy van de mantelzorgers en de hulpbehoevenden. Er is ook een mantelzorgkaart gemaakt waarop alle locaties in Stadsdeel Zuid te vinden zijn waar een mantelzorger naar binnen kan lopen voor informatie en ondersteuning. Je kan deze ophalen bij Mariska van der Werf in het Huis van de Wijk De Pijp, Tweede van der Helststraat 66. Wij willen de mantelzorgers heel erg bedanken voor het delen van hun eerlijke en open verhaal.

KLIK HIER om deze special te beluisteren!

Aflevering 7 – het Gesprek

Mariska en Gertruud wonen een repetitie bij van de voorstelling Het Gesprek; een clubhuisproductie van Jurrien van Rheenen, CC Amstel in De Pijp en De Generator in Leiden. Gebaseerd op gesprekken met ervaringsdeskundigen zette de voorstelling vraagtekens bij de (on) rechtvaardigheid van het bijstandsbeleid. Theatermaker Jurrien vertelt in deze podcast openhartig over de aanleiding en motivatie om hier een voorstelling over te maken. De voorstelling speelde op 3, 4 en 5 maart 2022 in CC Amstel.

KLIK HIER om deze aflevering te beluisteren!

Credits: 

Regie, interviews en montage: Suzanne Bakker

Concept Buurtpodcast: Mariska van der Werf, Suzanne Bakker

Teksten: Annemarie Slotboom

Sounddesign en muziek: Jolle Roelofs

Grafisch ontwerp: Monique Wijbrands

Stemmen theatrale interventies aflevering 1 tm 5: Rashid Novaire, Tjebbe Roelofs, Anouke de Groot, Chiron Holwijn, Mariska van der Werf en Suzanne Bakker.

Speciale dank aan het Okura Hotel en de buurtbewoners die mee hebben gewerkt: Sylvana, Frans, Betty, Nadia, Juliana, Willem en Jacquelien

Buurtpodcast De Pijp en de audiotour Mijn Pijp, Jouw Pijp zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie voor eenmalige kunstprojecten van stadsdeel Zuid, Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/subsidies/eenmalige-kunst-zuid/ En een Balkonscene bijdrage van het Fonds Podiumkunsten